Pasztell

A pasztell tulajdonképpen átmenet a rajz és a festés között!
A pasztellkréta festékporból vagy festékkel színezett krétából minimális kötőanyag hozzáadásával készül, úgy hogy az éppen csak összetartsa, és elég lágyan omló legyen ahhoz, hogy a rajzpapíron vagy egyéb festőlapon, egyszerű érintésre is nyomot hagyjon. Ezt eldörzsölve a legfinomabb árnyalatú átmeneteket állíthatjuk elő.
A lágy porpasztellben viszonylag kevés a kötőanyag, ezért olyan könnyű, omlós az anyag és tiszták a színei. A rúd széles végével vastag durva, szétporlandó vonalat húzhatunk, élével viszont olyan vékony vonalat lehet rajzolni mint egy ceruzával. A pasztell esetén a gyártó keveri ki a színeket, ezért kapható annyiféle szín, és tónus. A pasztell egyik nagy előnye hogy nincs szükség sok felszerelésre, mindössze magára a pasztellkrétára és rajzlapra, vagy saját esetemben farostlemezre. Még egy dologra szükség van fixaktív spray-re. Ne használjunk belőle túl sokat, mert sötétíti a képet!
A pasztell száraz eszköz, ezért durva felületű papírra van szükség, ami megtartja a festékanyagot. A pasztellpapír felülete azért rücskös hogy képes legyen megtartani az apró pigmentszemcséket.